Koliek voorkomen in de winter

Koliek kan op ieder moment toeslaan en heeft vele bekende, maar ook enkele minder bekende risicofactoren. De herfst en de winter zélf, zijn bekende risicofactoren. Als je weet wat de risico’s zijn kun je maatregelen nemen om het risico op koliek zo klein mogelijk te houden. Als het weer omslaat en paarden van de weide naar huis komen, spelen er drie belangrijke risico`s;

1.      Overgang naar andere voeding

2.      Het vochtgehalte in het nieuwe voer

3.      Beweging.

IMG 0017

Verandering in voeding

De meeste paardeneigenaren weten wel dat het raadzaam is om veranderingen of toevoegingen van voer of supplementen geleidelijk in te voeren. Het is belangrijk om er bij stil te staan dat ook veranderingen in ruwvoer (gras, kuil, voordroog, hooi) geleidelijk moeten gaan. De belangrijkste reden hiervoor is dat de dunne en de dikke darmen  tijd nodig hebben om zich op aan te passen aan de andere samenstelling van het ruwvoer. Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Verstoring van de enzymen en organismen in de darmen als gevolg van snelle wisseling in het voer, kunnen verschillende gevolgen hebben, zoals gasvorming, verdraaiing van de darmen, diarree en zelfs verstoringen in de peristaltiek. Probeer de overgang van voer dus altijd geleidelijk te doen. Trek hier 5 tot 7 dagen voor uit. Als je weet dat je de paarden binnenkort van de weide naar huis gaat halen, begin dan op de weide alvast met bijvoeren van het ruwvoer dat ze op stal ook gaan krijgen. Begin ook hier zo`n 5 tot 7 dagen van te voren mee.

Vocht gehalte in voeding en de darmen

Onvoldoende water drinken is een belangrijke indirecte oorzaak voor verstopping en een daarmee een belangrijke risicofactor voor winterkoliek. Een gemiddeld paard heeft per dag ongeveer 40 liter water nodig, óók wanneer het erg koud is. De inhoud van de darmen is een erg vochtige substantie, een beetje vergelijkbaar met soep. Naast het vocht dat in het darmkanaal komt door te drinken, wordt uit de omgeving van de darmen vocht door de darmen geabsorbeerd, om daarna opnieuw opgenomen te worden door het lichaam in het laatste deel van het darmkanaal. Het vocht beweegt zich vrij door de darmen en zorgt voor een goed mengsel, wat bijdraagt aan goede absorptie en fermentatie.

Dat is natuurlijk de theorie, maar nu de praktijk; hoe zorg je er voor dat je paard blijft drinken bij koud weer? Paarden drinken normaal gesproken, of vlak na het eten. Daarom is het verstandig om eten en drinken dicht naast elkaar aan te bieden. Warmer water is vaak ook populairder. Het spreekt voor zich dat moet worden voorkomen dat het water bevriest. Om het drinken te stimuleren, is het handig een zoutblok ter beschikking te stellen.

Er zijn natuurlijk nog andere manieren die er aan bijdragen dat paarden voldoende vocht binnen krijgen. Hooi nat maken zorgt ook voor een hoger vochtopname en eventueel kunnen ook brokken nat gemaakt worden om de vochtinname te verhogen. Ook slobber of bietenpulp kunnen ook een goede bijdrage leveren aan de vochtinname.

Beweging

Als laatste risicofactor voor koliek is een sterk verminderd bewegingspatroon of rust van het paard. Probeer, tenzij het echt slecht weer is, de paarden zo min mogelijk op stal te houden. Zorg er tijdens strenge vorst voor dat de rijbak of de paddock bijvoorbeeld glad gesleept is zodat de paarden daar wel in kunnen lopen. Zorg ook voor een sneeuw / ijsvrij looppad naar de bak en eventueel een stapmolen. In onze winterchecklist kun je nog meer wintertips vinden. Als de condities zo slecht zijn dat paarden nauwelijks naar buiten kunnen om te bewegen, is het extra van belang om te zorgen voor voldoende water inname, om verstoppingskoliek te voorkomen.

 

 

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteer door te sluiten.