Waarom mestonderzoek

Worminfecties kunnen veel problemen veroorzaken, vooral bij jonge paarden, of paarden met verminderde weerstand. Helaas komt het steeds vaker voor dat wormen resistent (ongevoelig) zijn tegen de ontwormmiddelen die wij ter beschikking hebben. Resistentie-ontwikkeling kunnen we vertragen door verstandig met ontwormmiddelen om te gaan; minder ontwormen, maar op het juiste moment, met het juiste middel en in de juiste dosering! Het uitvoeren van regelmatig mestonderzoek is daarbij onmisbaar.

Naast de nodige preventieve maatregelen kan een mestonderzoek bijdragen in het voorkomen van onnodig gebruik van ontwormmiddelen. Bij een mestonderzoek, of wormonderzoek, doe je een wormeitelling op de mest van het paard. Door deze wormeitelling te doen krijg je een beeld van de ei producerende wormen die op dat moment actief zijn in het paard. Het is belangrijk om te realiseren dat dit dus een momentopname is, en een regelmatig onderzoek van de mest essentieel is om je paard(en) en de individuele weerstand te leren kennen.

HippoSupport en Mestonderzoek

HippoSupport heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren van mestonderzoek (ook wel wormonderzoek of wormei telling) bij paarden. Alle mestonderzoeken worden uitgevoerd in het hiervoor speciaal ingerichte laboratorium in Nieuw Heeten. Hier kunnen ook grote aantallen monsters op efficiënte en betrouwbare wijze worden onderzocht. Wij voeren mestonderzoek uit in opdracht van particulieren, stalhouders, fokkers en gespecialiseerde paardenartsen.

Naast het uitvoeren van standaard mestonderzoek, is het bij HippoSupport ook mogelijk om aanvullend (mest)onderzoek te laten doen naar Leverbot, Longworm en Aarsworm. Deze producten zijn beschikbaar in onze webshop.

HippoSupport wil een significante bijdrage leveren in de strijd tegen wormresistentie en heeft als doelstelling het regelmatig uitvoeren van mestonderzoek laagdrempelig te maken, door middel van scherpe tarieven, betrouwbaar advies en een flexibele en snelle dienstverlening.

Suzanne Bijl & Richard Verbree HippoSupport Mestonderzoek

Waar veel paardeneigenaren vroeger meerdere keren per jaar “blind” ontwormde, is er een omslag gaande naar het toepassen van mestonderzoek als basis voor het wormmanagement. Veel paardeneigenaren hebben daardoor een toenemende behoefte om in control te komen als het gaat om het wormmanagement van hun paard(en). Daarvoor is goede informatie, die in begrijpelijke taal is opgeschreven en die goed aansluit bij de dagelijkse praktijk van paardeneigenaren onmisbaar. Speciaal daarvoor heeft HippoSupport de nieuwe website Paardenmestonderzoek.com in het leven geroepen. Op deze website vind je alle relevante informatie over preventieve maatregelenwormsoorten en natuurlijk mestonderzoek. De nieuwe webshop maakt het klanten nu nog gemakkelijker om veilg en snel mestonderzoek te bestellen.

Voor vragen over mestonderzoek kun je altijd contact met ons op nemen.

Wat zijn de kosten voor het uitvoeren van een mestonderzoek bij HippoSupport?

De kosten voor mestonderzoek zijn afhankelijk van het type onderzoek dat uitgevoerd moet worden, het aantal mestonderzoeken dat wordt besteld en of de monsters in 1 keer worden teruggestuurd. 

HippoSupport biedt verschillende onderzoeksmogelijkheden aan. In de meeste gevallen is Standaard Mestonderzoek toereikend. Hiermee kunnen de meest voorkomende maagdarmparasieten bij paarden worden aangetoond. Het gaat dan om bloedworm, spoelworm, veulenworm en lintworm (lintworm scheidt niet regelmatig eitjes uit en is daardoor niet volledig betrouwbaar aan te tonen). In sommige gevallen, kan het echter zinvol zijn om ook aanvullend onderzoek te doen naar longworm, leverbot en/of aarsworm. Deze aanvullende onderzoeken kunnen separaat, of in combinatie met een standaard onderzoek worden besteld in onze webshop. Voor longworm en leverbot geldt dat wij altijd adviseren dit alleen te doen als hier op klinische gronden aanleiding toe is. Neem hierover contact met ons op.

Zelf mestonderzoek doen

Het zelf doen van mestonderzoek is sterk in opkomst. Zowel onder particuliere paardeneigenaren als onder stalhouders, is het zelf doen van mestonderzoek erg populair. Logisch, op die manier krijg je goed grip op het wormmanagement en goed inzicht in het individuele paard. Wij hebben er voor gekozen alleen privécursussen aan te bieden, die met maximaal 4 personen te volgen zijn. Zo hebben wij voldoende tijd om alle belangrijke theorie over te brengen, waarbij de nadruk ligt op de specifieke situatie van de cursist en daarnaast kunnen wij dan goed samen met de cursist het praktijkgedeelte doorlopen. Op die manier zijn de cursist en wij er van verzeker dat alle gevoeligheden en aandachtspunten voldoende aandacht hebben gehad en de cursist met een goed gevoel naar huis gaat.  Meer informatie en het bestellen van de cursus kan hier.

Uiteraard bieden wij ook de mogelijkheid om alle materialen bij ons aan te schaffen. Wij hebben een ruim assortiment materialen en doorgaans ook verschillende microscopen op voorraad, zodat cursisten kunnen uitproberen wat bij ze past en ook direct met hun ‘eigen’ microscoop kunnen oefenen. Kortom, na het volgen van de cursus bij ons, ga je naar huis met alles wat je nodig hebt, en is het wachten tot het eerste paard wil mesten.